caravansenter front bygning

Kjøp bobilen som passer ditt bruk

Facebook
E-post
LinkedIn

Å feriere med bobil blir mer og mer populært. Er du førstegangskjøper og usikker på hva du bør tenke på, har vi samlet noen gode råd og tips til deg.

Du har helt sikkert noen krav til hvordan din bobil skal være. For at du skal trives med bobilen må den ha både gode kjøreegenskaper og den skal føles riktig å bo i. Før du kjøper – sørg for at kravene dine er innfridd – først da har du funnet drømme-bobilen.

Det er mange merker og modeller å velge mellom og bilene er ulikt innredet og utstyrt. Tenk igjennom hvordan innredning som passer deg og hvor mye utstyr du vil ha. Vårt beste råd er at du bruker litt tid på å finne den bobilen du trives med å kjøre, og som du føler deg hjemme i.

Det første du må ta hensyn til når du skal kjøpe bobil, er hva slags førerkort du har. Sjekk derfor hva slags bobil du kan kjøre med ditt førerkort. Bobiler under 3500 kg kan kjøres med vanlig førerkort, mens bobiler mellom 3500 kg og 7500 kg krever førerkort klasse C1.

Andre ting du bør ha tenkt igjennom er:

  • Hvor mye kan og vil du betale?
  • Hvor mange senger og sitteplasser ønsker du i bobilen?
  • Hvilken planløsning ønsker du?

Delintegrert, helintregrert, alkove eller bybobil?

De fleste førstegangskjøpere velger enten en delintegrert bobil eller helintegrert. Her forklarer vi forskjellen på fire forskjellige bobiltyper:

Helintegrert – god plass

Den helintegrert bobilen er størst og det er ikke skille mellom førerhus og selve boenheten. Helintegrerte bobiler finnes i mange ulike størrelser. Du kan få senkeseng over førerplassen – noe som sparer mye plass. De helintegrerte bobilene byr generelt på mye plass, men de koster mer enn de delintegrerte.

Eksempel på en helintegrert bobil. Adria Sonic 700 SL 2019

Delintegrert – bra plass

Delintegrert har ikke den store alkoven over førerhuset. Uten denne alkoven på bobilen et mer strømlinjeformet utseende. Delintegrert kan likevel by på bra med plass. Passer best for familier med små barn eller par.

Par og familier med små barn velger gjerne en delintegrert bobil. Dette er en Kabe Travelmaster 780 LB 2019

Bybobilen for de urbane

Bybobilen er den minste bobilen og er enkel å manøvrere i byer og tettsteder. Denne typen bobil er populær for de urbane som for de som ønsker størst mulig mobilitet, men som ikke trenger mye plass. Denne lever definitivt opp til navnet sitt.

Denne bybobilen er enkel å manøvrere i byene. Sun Living V 65SL 2018

Alkovebobil

– Alkovebobilen er større enn bybobilen, og har sengeplass over førerhuset. Det er praktisk for de som ønsker mer plass og flest mulig sengeplasser, da denne kan være registrert for både fem og seks personer.

Alkovebobilen er et fint alternativ om du ønsker mer plass enn i bybobilen. Sun Living A 75DP

Handle privat eller hos forhandler?

Å handle hos en seriøs autorisert NCB-forhandler skal gi et trygt kjøp, i form av at du da får en bobil med aktuelle fabrikkgarantier og en bobil som er verkstedkontrollert. Alle bobiler som er solgt ny fra forhandlere som er medlem i Norges Caravanbransjeforbund følger et garantiregime som blant annet innebærer årlige tetthetskontroller.

Handler du hos aktører som driver med parallellimport av bobiler risikerer du å få garantiansvaret selv.

Det tryggeste er altså å kjøpe bobil gjennom en NCB-forhandler. Da vil du få både råd og veiledning i tillegg til garantiordninger.

Sjekkpunkter om du kjøper privat

Bobilen er både en bil og et bosted, derfor bør du være ekstra nøye om du kjøper bobil på privatmarkedet. Her er noen sjekkpunkter du bør undersøke på bildelen av bobilen nøye.

  • Sjekk at alle lys fungerer.
  • Sjekk speil, dører og låser.
  • Gå rundt og sjekk bilen visuelt, finnes det skvettlapper? Er dekkene slitt? Ujevn slitasje på dekkene?
  • Se etter rust, sjekk spesielt under bilen om det er antydning til rust.
  • Kontroller alle tetninger og ikke minst se etter rust på chassis.
  • Sitter eksosrøret fast? Sjekk evt tanker på undersiden, se etter sprekker.
  • Kontroller motoren, sjekk oljen, er oljen svart og tynn er det på tide å bytte.
  • Er registerkjedet skiftet?
  • Er det riktig nivå på kjølevæsken?
  • Er motoren ren og pen, eller er den tilgriset med olje og annen skit?

Når det gjelder registerkjedet

Det kan være vanskelig å vite hvilken motor som skal bytte registerreim og når. Det enkleste er å sjekke hvor langt bilen er kjørt og bilnummer, for så å ringe til nærmeste serviceverksted for å spørre. Å kjøpe en bil som ikke har overholdt kontroll og bytteintervallene kan bli kostbart.

Her er noen fakta om de forskjellige motorene:

  • De nyere Fiat motorene 100 Multijet-, 160 Multijet Power- og 180 Multijet Power-motorene har et registerkjede som varer hele livet, og som ikke behøver å skiftes ut.
  • 120 Multijet-,130 Multijet- og 150 Multijet-motorene har en registerrem som skal kontrolleres hver 90 000 km og skiftes ut etter 180 000 km i Euro 4-versjonene.
  • Euro 5-versjonene skal kontrolleres hver 96 000 km og remmen skiftes ut etter 192 000 km.
  • I 115 Multijet-motoren skal remmen kontrolleres hver 48 000 km og skiftes ut etter 144 000 km. Remmen skal i alle tilfeller skiftes ut hvert 5. år.

Prøvekjør og sjekk følgende på bildelen:

  • Kjenn etter om bremsene tar skikkelig, og at bilen ikke drar mot den ene eller andre siden.
  • Fungerer giringen knirkefritt?
  • Sitter du godt?
  • Fungerer håndbrekket?

I bodelen bør du kontrollere følgende:

  • Kjøleskap, vannpumpe, varmtvannsberederen.
  • Alle lamper ved å slå dem av og på.
  • Alle låser, skuffer og skap
  • Er kjøleskapet kaldt, er varmtvannet varmt?

Etter en prøvetur bør disse tingene fungere som de skal. Gjør de ikke det, må du påpeke dette før du eventuelt kjøper bobilen.

Å lete etter fukt er også viktig. Kontroller rapportene etter tetthetskontrollene nøye, like nøye som serviceheftet.

– Førstegangskjøpende har naturlig nok ofte spørsmål om hvilke ulike planløsninger de kan velge mellom. Antall og type senger er gjerne viktige valg. For to voksne er queenbed et godt alternativ. For småbarnsfamilier derimot kan en senkeseng være en god løsning. Ta også i betraktning at bobilen registreres ut fra hvor mange sengeplasser den har. Man kan altså ikke være fem med om bobilen er registrert for fire.

Du vil kanskje også lese: Velg campingvogn etter behov

Få gode tilbud og praktiske råd

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Flere bloggposter

Messe

Salgsmesse Januar 2024

Salgsmessen i januar går av stabelen hos oss på Elverum Caravansenter helgen 11 – 14 januar. Vi har mange gode tilbud på bobil og campingvogn.

Les mer
Åpningstider

Åpningstider Julen 2023

Vi har åpent i romjulen, og her er våre åpningstider for hele julen 2023. Velkommen skal du være, vi håper å se deg!

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få gode tilbud, turtips og praktiske råd for deg med bobil eller campingvogn

elverum caravansenter logo

Denne nettsiden benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse som besøkende. Gjennom å fortsette å besøke siden godkjenner du disse.